ALS ANYS 70, Mike Stone, el vell policia a qui encarnava Karl Malden, i el jove detectiu Steve Keller, interpretat per Michael Douglas, intentaven netejar de delinqüents la ciutat a Las calles de San Francisco. La mítica sèrie de televisió, que també va servir per descobrir estrelles del nivell d’uns joves Arnold Schwarzenegger i Nick Nolte, es va estrenar a Espanya el 1974 i, durant cinc temporades, va portar alguns racons de la ciutat californiana fins a milions de cases del país. Tot i l’ambient criminal que, segons els guions de la sèrie, regnava als seus carrerons, segurament més d’un va somiar pujar per aquelles carrers costeruts muntat en un tramvia groguenc. No és mai tard per fer aquest viatge, perquè els pendents i també els cable cars continuen al mateix lloc tal com apareixien a la sèire. Dalt de qualsevol d’aquests sorollosos troleibusos es pot arribar les cúspides urbanes, un autèntic mirador improvisat sobre l’espectacular badia turquesa que envolta el Pacífic. El seu caràcter únic neix de les diverses cultures dels natius indígenes, combinades amb la dels colonitzadors espanyols, els aventurers buscadors d’or i els nombrosos immigrants asiàtics. La pintoresca mostra atrau més de 16 milions de visitants cada any, i és un dels destins de vacances més populars entre els residents nord-americans.

A PRIMERA LÍNIA DE MAR
Fisherman’s Wharf, el port de San Francisco, concentra gran part d’aquest turisme que no entén d’horaris. Ininterrompudament, l’animació es prolonga al llarg del carrer. Els artistes espontanis intenten trobar- hi el seu propi espai, un escenari improvisat per poder recollir el càlid aplaudiment d’uns vianants interessats en tot allò que tingui un aire de pintoresc. Muntant en un ferri es deixa enrere aquest port d’olor de marisc, de façanes alegres i decoració llampant. Cinc minuts el separen de l’illa, la més temuda, la més admirada. La presó d’Alcatraz dorm sobre la Roca des de fa sis dècades. Només obre els ulls per recordar al visitant algunes de les tremendes històries de vida que contenien les seves minúscules cel·les. Precisament un d’aquests opressius cubicles és aquell del qual va escapar Frank Morris, el personatge que va interpretar Clint Eastwood a La fuga d’Alcatraz. El misteri d’aquella evasió continua furgant en la ment de molts amb el mateix encert con què el reclús va aconseguir simular un cap fals damunt del seu coixí i escapar-se per un forat del conducte de ventilació.

LLUMS DE BOHÈMIA
Recorrent els carrers de manera desorganitzada –la millor manera de conèixer la ciutat de la boira–, s’arriba a l’eclèctica zona de Sausalito, una petita vila bohèmia, despreocupada i premeditadament estrafolària. La zona reuneix empresaris milionaris, pescadors, treballadors de drassanes i artistes. I al costat d’aquest barri, la representació més típica de la ciutat: el Golden Gate, un dels ponts més llargs del món i, des del 1937, l’entrada nord a la ciutat. El seu perfil és indissociable de la imatge que ven la ciutat i escenari cinematogràfic per excel·lència. San Francisco. Una amalgama de les elegants mansions victorianes i dels daurats del misteriós barri xinès. Una de les poques grans urbs nord-americanes que es poden descobrir a peu, respirant el seu caràcter libèrrim, que tants maldecaps va portar a Stone i Keller.