Probablement, fa dies que el teu mur de Facebook i els grups de Whatsapp van carregats de ‘selfies’ de platja i fotografies de paisatges espectaculars mentre tu encara treballes. La solució per contrarestar-ho és una escapada per Catalunya. Aquí tens set propostes per gaudir de l’estiu.

Platja

Diversió i capbussades a la platja

Ulleres, tub i a l’aigua! Et capbusses a la platja Sant Jordi de l’Ametlla de Mar per fer snorkel amb els teus fills. Només de mirar-los ja se t’enco- mana la seva vitalitat per gaudir de la jornada de platja. El dia és clar i la mar està plana. Les condicions només us conviden a treure el mariner que porteu dins –deixant de banda les guerres de vaixells a la banyera– i fer una ruta en caiac pel litoral de la Costa Daurada. I si definitivament voleu fer un descans de l’aigua, els jocs a la sorra donen per a molt.

V1-0026_A007C040_160519_R4WN.00443505_2

Pescador per un dia

A una hora de navegació de la costa la sensació de calma és total. Aquí és on transcorre una de les experiències, a bord de la barca del Ciscu, un mariner de Palamós que des fa gairebé 30 anys es dedica a pescar la gamba. Acompanyar-lo en una jornada de pesca és la millor manera de descobrir l’essència d’aquest ofici tradicional a la Costa Brava. Seràs un més de la tri- pulació, et tocarà llançar la xarxa, recollir-la, triar les gambes. Tindràs una recompensa: un dinar mariner amb fideus i gambes de Palamós.

Descobrint els secrets dels vins del Bages

A finals del segle XIX al Bages hi havia més hectàrees de vinya que al Penedès actual. Avui un dels cellers que més treballa per retornar la comarca als seus orígens vinícoles és el celler Abadal. La seva ruta de les barraques de vinya et durà en un passeig d’una hora i mitja per les parcel·les boscoses del celler. I a descobrir les barraques de pedra seca. En conserven un total de 60! La ruta té un interludi enogastronòmic de primer ordre, un “tast de paisatge” a través dels productes fabricats als seus dominis: el vi, l’oli i la mel. Serà un dia per des- cobrir els capricis de la Catalunya central.

Aventura

La gran aventura dels Pirineus

La fama la té ben merescuda. La Noguera Pallaresa és un dels millors rius d’Europa per fer ràfting. És moment de col·locar-se el neoprè, el salvavides i el casc perquè estàs a punt de baixar-hi. Trobaràs punts més complicats, però el monitors t’ajudaran a remar per salvar els ràpids. El dia seguirà amb barranquisme al Barranc de l’Infern, a Collegats. És un dels més espectaculars dels Pirineus, de dificultat mitjana, amb parets de més de 100 m i amb una cova a meitat de camí. Un apunt: el seu nom no és casual.

turismeCAT

Toca el cel amb els Castellers de Vilafranca

A Catalunya hi ha un lloc on tocar el cel és possible. Tu pots formar part dels elegits que ho aconseguiran. Com? Vivint l’experiència de fer un castell amb els Castellers de Vilafranca al seu local d’assaig, Cal Figarot. Són una de les colles més importants del país. La immersió castellera és total, esmorzaràs amb ells el menú de les grans cites, botifarra amb seques i cansalada. Així no hi ha pilar que se’ls resisteixi! Després t’ajustaràs la faixa i a fer pinya. Veure com s’aixeca una torre humana és espectacular, formar-ne part t’emocionarà.

Foto: Domus Apicius

Foto: Domus Apicius

Com cuinaven els romans?

Domus Apicius –Ca l’Apici, traduït del llatí- és un taller que et transporta a les arrels de la gastronomia catalana, a l’època de l’imperi romà. El coordina l’Esther Talarn, una professora d’història que ha traslladat als fogons el coneixement de la civilització que tanta empremta va deixar a Tarragona. Tastaràs l’escabetx de l’època, els diferents cuinats del pollastre, i segur que et lleparàs els dits amb la hipòtrima –el plat estrella-, a base de formatge fresc i mil condiments com les espècies, la fruita seca, l’api, la mel…

Rosiel d’Assumpçao_CATPORAIRE-136-Roc

Tens una visita pendent a Montserrat?

El tren cremallera de Montserrat és l’únic mitjà per accedir a Montserrat que et deixa al centre del recinte del santuari. Són 15 minuts de trajecte en els quals podràs gaudir d’una visió privilegiada i espectacular de la muntanya. La bellesa del paisatge a través dels vidres panoràmics del tren fa del trajecte una atracció en si mateixa.

Gairebé com encastat en un dels penya-segats de la serralada, hi ha el monestir de Santa Maria de Montserrat. Aquest monestir benedictí es troba a 720 metres d’altura i hi viu una comunitat d’uns vuitanta monjos que dediquen la seva vida a la pregària, l’acolliment i el treball. Quan baixis del cremallera pots fer una visita guiada pel temple i sentir l’Escolania de Montserrat. Les seves veus són un espectacle que t’emocionarà. També pots visitar la Mare de Déu de Montserrat. El color fosc de la imatge l’ha convertit en una de les talles romàniques més singulars del món.

Més informació: catalunya.com