CATALUNYA REP ANY RERE ANY milions de turistes –concretament, 18,5 milions el 2004– que visiten la comunitat catalana atrets per la varietat de la seva geografia, la història dels seus pobles i ciutats i l’hospitalitat dels seus ciutadans. Però en un món globalitzat com l’actual, en què les distàncies semblen cada vegada més curtes, són molts els destins que competeixen per un mateix mercat turístic amb atractius similars. És aquí on Catalunya pot marcar les diferències. I ho està fent a través de dues vies. Per un costat, donant a conèixer al món la seva idiosincràsia com a país, la seva llengua, la seva cultura, les seves tradicions i, en definitiva, tot allò que el converteix en un país únic al món. Per un altre costat, com li correspon a la posició d’avantguarda que ocupa a Europa, és capaç d’oferir uns paràmetres de qualitat i seguretat a l’abast de pocs destins turístics. Aquest últim punt és especialment rellevant per a les famílies que visiten Catalunya. Per a ells, és essencial saber que durant les vacances disfrutaran d’uns serveis turístics de primer ordre, que cobreixen, amb la seva oferta complementària, els requeriments de tots els segments d’edat i que, a més a més, garanteixen uns serveis sanitaris de qualitat, així com un alt nivell en seguretat ciutadana.

SEGELL DE QUALITAT
Tot això explica, en gran part, que el 60% del turisme que visita Catalunya estigui format per famílies i que des de la Conselleria de Comerç, Turisme i Consum s’estigui portant a terme un esforç per dissenyar una marca certificada de qualitat per a destins especialment sensibles al turisme familiar, cosa que ja ha desembocat en la creació de la marca Destinació de Turisme Familiar (DTF). Aquest segell de qualitat reconeix els municipis o zones turístiques catalanes que ofereixen uns recursos i serveis de qualitat i especialitzats en la recepció de famílies. Això significa que disposen d’una oferta d’allotjament i restauració adaptada a les necessitats de les famílies, amb una gran varietat de propostes d’oci i entreteniment. Els factors més importants que s’han de considerar per a l’obtenció de la distinció Turisme Familiar són els que estan relacionats amb la seguretat, la comunicació i l’adaptació dels serveis a la família. Altres aspectes destacats a tenir en compte són una especial atenció a les normes de seguretat, tant en espais públics com en l’allotjament turístic; l’oferta d’un ampli programa d’animació, serveis i activitats per als nens, o l’existència d’unes instal·lacions adequades per als més petits en zones públiques, d’allotjaments i oferta complementària.

DESTINS CERTIFICATS
Catalunya ja disposa de tres destins certificats amb la marca Destinació de Turisme Familiar que són Salou, a la Costa Daurada, i Calella i Santa Susanna, a la Costa del Maresme. Hi ha set destins més que es troben en procés de certificació: Cambrils i Calafell, a la Costa Daurada; Pineda de Mar i Malgrat de Mar, a la Costa del Maresme, i Palamós, Tossa de Mar i Blanes, a la Costa Brava. Encara que tots aquests destins estan localitzats a la costa de Catalunya, el turisme familiar no és patrimoni exclusiu de les zones costaneres. Els exemples són múltiples. La vall de Boí, al Pirineu de Lleida, disposa del primer mountain resort familiar d’Espanya, en què el 95% dels seus clients són famílies. El mateix passa amb les estacions catalanes d’esquí, on es practica l’esquí en família a l’hivern i disposen de nombroses activitats per a nens a l’estiu, o l’excel·lent oferta de turisme rural, una opció cada vegada més escollida per les famílies. A tot això s’hi afegeix Port Aventura, un resort que inclou el parc temàtic del mateix nom, el parc aquàtic Caribe Aquatic Park i tres hotels tematitzats i molt pensats per a nens. En definitiva, des de la Conselleria de Turisme, conjuntament amb els municipis i el sector turístic, s’està treballant per perfeccionar aquesta oferta, distingir-la amb el segell de qualitat Turisme de Destinació Familiar quan així ho requereixi, i promocionar-la, a través de Turisme de Catalunya, en més de 60 fires turístiques per accedir als principals mercats internacionals.