NI ELS CORS menys sensibles poden resistir els encants de la Reunió, una illa de nacionalitat francesa que sedueix el visitant per la seva capacitat de sorpresa, la seva riquesa, la seva diversitat i la seva harmonia. Situada a 10.000 quilòmetres de París, la Reunió va emergir de les aigües arran d’una erupció volcànica fa menys de tres milions d’anys. El Piton des Neiges (3.069 metres), és el punt més alt de l’illa i està format per les restes del massís muntanyós original. Fa uns 400.000 anys va sorgir un segon cim volcànic, a uns 20 quilòmetres de distància: el Piton de la Fournaise, un dels volcans més actius del món. En els 63 quilòmetres de llarg i 45 d’ample, l’illa concentra un ric mosaic de paisatges. Històricament, la Reunió va ser ruta de pas de navegants cap a les Índies. Els pobladors van arribar de nombrosos punts del planeta. Aquesta gran diversitat va propiciar una gran riquesa cultural i va originar un nexe d’unió: l’idioma crioll, derivat de l’antic francès. La Reunió ha respectat l’herència dels seus avantpassats i ha convertit l’enclavament tropical en un model de convivència i tolerància. Això sí, l’illa és francesa pels quatre costats.

PER TERRA, MAR I AIRE
La Reunió es pot descobrir de moltes maneres: per terra (excursions a peu, en bicicleta i a cavall), aire (en helicòpter), i mar (a bord d’una llanxa i practicant el submarinisme). La costa es torna més rocosa al sudoest de l’illa. En aquest espai natural protegit es poden admirar els impressionants penya-segats de basalt, les platges secretes i tranquil·les, els camps de canya de sucre i la sempre animada Saint-Pierre, la capital del sud de l’illa. A partir d’aquí, el sud es fa més salvatge i s’incrementa al pujar cap a l’est pel Grand Brûlé. Els grans rius de lava han transformat el paisatge de l’única zona deshabitada de l’illa. El litoral oriental, més agradable, destaca per les típiques casetes criolles ocultes en jardins exuberants, molt a prop dels penya-segats. Darrere la barrera de coral, la Reunió submarina ofereix un magnífic escenari als amants del busseig davant Saint-Gilles o Saint-Leu. La pesca esportiva –a la deriva i d’arrossegament– i l’observació dels fons marins a bord de vaixells amb habitacles envidriats permeten descobrir un món fascinant. El surf i el windsurf estan profundament arrelats a l’illa. De Boucan Canot a Saint-Pierre, onades de cinc estrelles fan les delícies dels surfistes, i quan bufa el vent el mar es pobla de windsurfistes i aficionats al funboard. Si la Reunió no es pot entendre sense la presència de l’oceà, la muntanya de l’enclavament francès també és famosa per la seva naturalesa. L’illa compta amb mil quilòmetres de camins traçats que transcorren per paratges d’una gran bellesa.

ITINERARIS DIVERSOS
Entre les rutes més destacades s’ha de citar la que transita, sense carreteres ni cotxes, pel circ de Mafate; l’ascensió al Piton des Neiges, de 3.069 metres d’altura, el sostre de l’oceà Índic, des d’on es veu una increïble panoràmica de l’illa; la pujada als cràters del Piton de la Fournaise (2.631 metres); o l’excursió al bosc tropical de Bélouve, un autèntic paradís per a botànics, enmig de tamarindes i orquídies salvatges. La Plaine des Palmistes, amb els seus estanys i sotaboscos salvatges, i la Plaine des Cafres, amb el seu ambient de Far West, inviten a la cavalcada a dalt d’enèrgics cavalls. La bicicleta de muntanya també és una bona opció per descobrir els meravellosos paisatges de l’illa. Els més intrèpids tenen l’oportunitat de practicar esports d’aventura en un entorn verge, intacte: descens de canons, salts de cascades, torrents i rius d’aigües vives. Als cims muntanyosos, la Reunió espera els adeptes de l’escalada i l’alpinisme tropical, sense neu ni gel. I per a aquells que prefereixen descobrir l’illa a vista d’ocell, res millor que llançar-se des de l’aire en parapent, paracaigudes o ala delta. En terra ferma, la Reunió té un atractiu circuit rural per conèixer, en còmodes etapes, l’encant de 15 pobles criolls –Petite- France, Saint-Leu, Le Plate, Tevelave, Les Makes, Entre-Deux, Cilaos, Bourg-Murat, Petite-Ile, Plaine des Grègues, Grand Coude, Saint-Philippe, Sainte- Rose, Grand Ilet i Hell Bourg– i disfrutar de l’hospitalitat de la seva gent.