NAVARRA SÓN els sanfermines, sí, però també moltes coses més. Navarra és un lloc per recórrer i per descansar; un racó únic per la seva diversitat. Establerta sobre la franja ecològica de la serralada pirinenca, aquesta comunitat sorprèn per la varietat dels seus paisatges, l’hospitalitat de la seva gent i el seu ric patrimoni cultural. Tot, al voltant d’una bona xarxa de serveis i de comunicacions, i amb l’afegit d’una excel·lent oferta gastronòmica. Qualsevol estació és adequada per visitar Navarra. A l’hivern, es pot practicar l’esquí de fons o anar amb raquetes a Roncal i Salazar, o submergir-se en la febre dels carnavals de Lantz, Alsasua, Ituren i Zubieta. Per suportar el fred, els paladars exigents trobaran un bon refugi en els fesols vermells, les carns, els formatges i els vins de la terra. La primavera és ideal per poder recórrer tranquil·lament camins, fer activitats aquàtiques i disfrutar del salmó. L’estiu és sinònim de festes populars i de diversió sense fre, i la tardor està dominada pel color ocre, que cobreix els bells boscos d’una comunitat que es bolca en la verema. A Navarra, cultura i naturalesa es fonen, de manera que és impossible entendre una cosa sense l’altra. Als Pirineus, el viatger coneixerà paratges inoblidables com la vall de Belagua, d’origen glacial; l’extens massís de la reserva natural de Larra i la selva d’Irati, la fageda i avetar més extens d’Europa. La col·legiata d’Orreaga i Roncesvalles, les coves de Zugarramurdi, el santuari de San Miguel de Aralar o els hórreos de la vall d’Aezkoa mostren la perfecta convivència de cultura i natura en una zona fa anys recorreguda per guerrers, pastors, pelegrins i monarques.

CONTACTE AMB LA HISTÒRIA
Els sanfermines i el camí de Santiago són dos reclams turístics que es donen la mà al nucli antic de Pamplona, població que convida a passejar pels carrers i al contacte amb la història. La catedral de Santa María, la Cambra de Comptos i les esglésies de San Nicolás i San Lorenzo són alguns dels monuments més destacats d’una ciutat que fa menys d’un segle gairebé no arribava als 30.000 habitants. A les terrasses dels bars i dels cafès de la renovada plaça del Castillo es contemplen les persones que van i vénen, que parlen, viuen la ciutat. Des de la plaça es veuen el Teatro Gayarre, el Palau de Navarra, el monument als Fueros i el passeig de Sarasate, tancat pel Parlament de Navarra. A prop hi ha el Palau de Congressos i l’Auditori Baluarte, inaugurat l’any 2003. A la veïna localitat d’Alzuza, val la pena la visita del Museo Jorge Oteiza, dedicat a l’obra del genial escultor. Recorreguda d’est a oest pel camí de Santiago, la Zona Media és pura història. Fortaleses, castells i palaus són part del paisatge habitual d’aquesta bella regió. Olite és coneguda pel seu Palau Reial, seu de la cort navarresa d’estil gòtic tardà francès, les esglésies de San Pedro i Santa María, el Parador Nacional i el Museu del Vi. Molt a prop, també hi ha Ujué i Artajona, exemple de viles frontereres i defensives.

LLOCS INELUDIBLES
El camí de Santiago que procedeix del Pirineu d’Osca arriba a Sangüesa, amb la bella portalada romànica de Santa María la Real, l’església gòtica de San Salvador i els palaus del Príncep de Viana i Vallesantoro. I, a dalt, el monestir de Leyre, cenobi benedictí que sorprèn pels robustos capitells de la seva cripta romànica. Molt a prop hi ha el castell de Javier, que data del segle X i que va ser el bressol de sant Francesc Xavier, missioner infatigable i patró de Navarra. L’aparença del castell torna a brillar després de les reformes realitzades amb motiu del cinquè centenari del sant que se celebrarà l’any 2006. Aquesta ruta xacobea convergeix amb la que procedeix de Pamplona a Puente la Reina, vila articulada per la Ruta dels Pelegrins i el seu pont romànic. Molt a prop, la petita església octogonal d’Eunate, solitària, misteriosa. Més endavant hi ha Lizarra, ciutat històrica, bella, amb el claustre de San Pedro de la Rúa, les portalades de San Miguel i el Sant Sepulcre, palaus, cases blasonades, la plaça dels Fueros i el museu Gustavo de Maeztu. La Ribera és alegre, oberta, un territori de planes amb una tradició hortícola que ve dels àrabs, amb arbredes poblades d’àlbers, salzes i pollancres. Tudela, la capital, conserva detalls de la seva fundació àrab al segle IX i la comunitat jueva de poetes, filòsofs i viatgers. La joia del patrimoni monumental de Tudela és la seva catedral, erigida sobre una antiga mesquita, amb el seu edifici central, d’estil protogòtic. Visites obligades són també el monestir de La Oliva, una de les millors mostres de l’art cistercenc a Europa, que data de l’any 1134; els monestirs de Fitero i Tulebras, la localitat de Corella, amb els seus palaus barrocs i renaixentistes o la suggerent Via Verda del Tarazonica. Les Bardenas Reales són un paisatge àrid, d’aparença lunar, amb barrancs i turons. És l’altra cara de la Navarra verda, l’altre extrem de la regió.