JUNTES PER LA SEVA PROXIMITAT, però diferents i, al mateix temps, complementàries, Santa Cruz de Tenerife i La Laguna són dues ciutats plenes de possibilitats per fer-hi una escapada i disfrutar de la primavera en ple hivern. Totes dues aglutinen, a més, una gran oferta cultural amb concerts, exposicions, festivals… i estan plenes d’històries i art, a més de disposar de comerços exclusius en què es poden trobar les primeres marques. A més del clima, les dues ciutats compten amb senyes d’identitat que les converteixen en una cosa diferent. El més característic de Santa Cruz és la seva peculiar barreja de tradició i modernitat. La senya d’identitat de La Laguna és, en canvi, la història que adorna les seves cases, carrers i places, i que l’han fet mereixedora de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Per als amants del mar, totes dues compten amb costa a només 10 minuts del casc. A Santa Cruz, la bonica platja de sorra daurada de Las Teresitas; a la Laguna, dos pobles pescadors com Bajamar i Punta del Hidalgo. A la capital, d’altra banda, es pot disfrutar de moltes rutes diferents: culturals, comercials i fins i tot a la naturalesa (la ciutat està envoltada, excepte a la seva zona de costa, per la serralada d’Anaga). Qualsevol és vàlida per descobrir la identitat d’aquest lloc. Els recorreguts pel centre de la capital illenca adquireixen encara més bellesa quan s’acosta Nadal i els llums i els adorns acompanyen qualsevol passejada. La cultura està present a cada racó, a cada carrer, perquè Santa Cruz combina les edificacions més tradicionals, com l’església de la Concepción, pertanyent als segles XVII i XVIII, amb exemples d’avantguarda com l’auditori de Tenerife, un edifici escultòric realitzat pel cèlebre arquitecte Santiago Calatrava, o la seu de presidència del Govern, dels canaris Artengo, Menis i Pastrana. A més, en el seu afany de progrés cultural, Santa Cruz acull i acollirà les idees d’importants i famosos arquitectes com Herzog i De Meuron, amb projectes que s’estan portant a terme al centre de la ciutat.

EL MUSEU AL CARRER
Precisament és al centre on hi ha un dels tresors més preats de la capital tenerifenca: el museu al carrer. Escultures d’autors com Joan Miró, Henry Moore, Óscar Domínguez o Martín Chirino es poden admirar als principals carrers i parcs de la ciutat. El recorregut és senzill i molt agradable entre llorers de l’Índia i flors de pasqua i, a vegades, comparteix itinerari amb el gran centre comercial a l’aire lliure que és Santa Cruz, amb carrers de vianants i botigues per a tots els gustos i butxaques, a més d’una nova zona d’expansió comercial i econòmica revestida d’avantguarda. El colofó a tota aquesta activitat el pot posar un bon sopar en un dels nombrosíssims restaurants que hi ha o una vetllada agradable escoltant un concert de l’orquestra simfònica de Tenerife o, fins i tot, les dues coses. Igual que passa amb Santa Cruz, una passejada per La Laguna és un autèntic luxe. Aquesta ciutat, declarada Patrimoni de la Humanitat per l’organització del seu plànol, la seva monumentalitat i el seu excel·lent grau de conservació, és l’arquetip de la ciutat territori i el primer exemple de ciutat no fortificada. Els carrers estan plens d’història en els seus edificis, en els seus empedrats i en la forma de ser de les persones. La Laguna té un total de 41 edificis considerats monuments, com la seu de l’ajuntament, l’església de la Concepción, la catedral, el palau de Nava o l’institut Cabrera Pinto.

CIUTAT UNIVERSITÀRIA
Qualsevol recorregut per La Laguna és sorprenent. Les llegendes, les històries i les tradicions que amaga cada façana es poden disfrutar millor amb una visita guiada. Molts dels edificis han estat rehabilitats i a l’entrar-hi es descobreix que no només per ells mateixos són dignes de ser visitats sinó que, a més, acullen exposicions, concerts i un gran nombre d’activitats culturals per fer qualsevol dia de l’any. La vida es respira en cada racó de La Laguna, que és ciutat universitària. Passejar pels seus carrers permet transportar- se a una altra època amb totes les comoditats del segle XXI, amb el sabor especial d’un lloc que conviu amb la cultura. A la nit, l’oferta de restaurants, concerts i activitats és tan àmplia que és difícil decidir-se.